Betaal ik te veel partneralimentatie? Alimentatie berekenen

Bij het beëindigen van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap kan het zijn dat je alimentatie moet betalen voor je ex-partner. Als je partneralimentatie betaalt, is het verstandig de hoogte van de alimentatie te laten herbereken. Door een wijziging in het belastingstelsel per 1 januari 2019, kan het namelijk zijn dat het alimentatiebedrag verlaagd kan worden. 

Hoe wordt partneralimentatie bepaald? Alimentatie berekenen

Als je ex-partner niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien en jij een hoger inkomen hebt, kan het zijn dat is vastgelegddat je partneralimentatie moet betalen. Het maandelijkse bedrag aan alimentatie dat bij het beëindigen van het huwelijk of geregistreerd partnerschap is berekend, moet maandelijks aan je ex-partner worden betaald. Deze partneralimentatie is fiscaal afrekbaar. Bij het berekenen van het brutobedrag, is rekening gehouden met dit fiscaal voordeel.

Op dit moment kent het Nederlandse belastingstelsel nog vier schijven. Dit zijn: 36,55, 40,8, 40,8 en 52 procent. Hoe hoger de belastingschijf waarin jeals alimentatiebetaler valt, hoe groter het belastingvoordeel en dus hoe meer je terugkrijgt. Dat betekent dat het maandelijkse brutobedrag aan partneralimentatie hoger zal zijn. Door een wijziging in het belastingstelsel, is opnieuw de alimentatie berekenen belangrijk om te voorkomen dat je niet te veel betaalt.

Uiteraard is niet alleen het bedrag van belang voor je financiële situatie, maar ook hoelang je partneralimentatie moet betalen. De duur waarop partneralimentatie betaald moet worden, staat ook ter discussie. Lees hier meer over hoelang je partneralimentatie moet betalen.

Alimentatie in 2019

Op 1 januari 2019 worden de vier belastingschijven vervangen door twee schijven. Eén schijf tot € 68.600 euro met een tarief van 36,93%, en een tweede schijf vanaf € 68.600 met een belastingtarief van 49,5%. De aftrekposten zoals de hypotheekrente, maar ook de partneralimentatie, zijn vanaf 2019 alleen nog aftrekbaar tegen het lage tarief van 36,93%.

Dit betekent dat je als alimentatiebetaler vanaf 1 januari 2019 in veel gevallen minder belastingvoordeel zal hebben waardoor je draagkracht afneemt. De alimentatie in 2019 is wellicht te hoog  als deze is berekend volgens de oude situatie. Het loont dus de moeite om dit te laten herbereken zodat je in de toekomst niet te veel alimentatie betaalt.

Wil je weten wat deze wijziging betekent voor jouw situatie of wil je meer weten over alimentatie berekenen? Je kan altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of een herberekening.