Mediation FAQ

Veel gestelde vragen over Mediation

Wat is Mediation?

Als u een geschil heeft, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, kunt u onder begeleiding van een mediator proberen samen tot een oplossing te komen. Zolang beide partijen bereid zijn te onderhandelen over een oplossing, kan mediation voorkomen dat een geschil tot problemen en escalatie van het conflict leidt. Bij mediation werkt u onder begeleiding van een erkend mediator aan het oplossen van uw conflict.

Doordat u zonder tussenkomst van een rechter maar in overleg met elkaar naar een oplossing zoekt, sluit de uitkomst vaak beter aan op de wensen van u en uw partner. Ook is de kans op een duurzame oplossing en een goede verstandhouding na echtscheiding bij mediation vaak het grootst.

Is mediation goedkoper dan procederen?

Met mediation worden onnodige kosten bespaard. Omdat uw mediator bij Van Raak Advocatuur tevens advocaat is, verzorgen wij het hele proces, van het eerste gesprek tot aan de schriftelijke procedure bij de rechtbank en de inschrijving van de echtscheiding bij gemeente.

Mediation kost minder tijd dan een procedure voor de rechtbank en de kosten voor een tweede advocaat worden bespaard.

Hoe werkt mediation?

Als u kiest voor mediation, gaat u in gesprek met uw partner en de mediator. De mediator leidt het gesprek en begeleidt het gehele proces. Voorafgaand aan de daadwerkelijke mediation, wordt een overeenkomst ondertekend, met daarin de ‘spelregels’ en de aard van het geschil.

Bij mediation gaat het niet om het krijgen van uw gelijk, maar het vinden van een aanvaardbare oplossing voor beide  partijen. Daarom zorgt de mediator ervoor dat beide partijen aan het woord komen.

Wie is mediator?

Als u op zoek bent naar een mediator voor een echtscheiding, zorg er dan voor dat u  zeker weet dat uw mediator de nodige opleidingen heeft gehad en weet hoe alles werkt. Ook is het belangrijk dat beide partijen een goed gevoel hebben bij de mediator.

Van Raak Advocatuur beschikt over alle certificaten en staat bekend als specialist op het gebied van echtscheiding. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek om kennis te maken, of loop binnen tijdens ons gratis inloopspreekuur op dinsdagavond van 18.00uur tot 19.00 uur

Mediation: hoelang duurt dat?

In mediation wordt een zaak vaak sneller opgelost dan wanneer een geschil voor de rechter moet komen. Hoelang mediation precies duurt, verschilt per geval. Wilt u weten wat er in uw geval mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, of loop binnen tijdens ons gratis inloopspreekuur.

Kan ik scheiden via mediation?

Mediation, ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd, kan echtscheiding een stuk makkelijker maken. Bij echscheiding via mediation komt u samen, onder begeleiding van de mediator, tot een overeenkomst die voor beide partijen aanvaardbaar is. Omdat uw mediator van Van Raak Advocatuur tevens advocaat is, kan deze overeenkomst door uw mediator worden ingediend bij de rechter om de echtscheiding te finaliseren. Hiervoor hoeft u dus niet zelf voor de rechter te verschijnen.

Kunnen we in goed overleg scheiden?

Als u beiden  bereid bent om samen naar een oplossing te zoeken onder begeleiding van een mediator, kan een echtscheiding in goed overleg en met respect voor elkaar worden afgerond. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is het van belang dat u ook na de scheiding met elkaar door één deur kunt.

De afspraken worden neergelegd in een echtscheidingsconvenant en als er kinderen zijn mede in een ouderschapsplan. Deze stukken, welke door u beiden worden getekend,  worden samen met een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek aan de rechter voorgelegd. Ook dit proces bij de rechtbank wordt geheel door ons verzorgd. U hoeft niet naar de rechtbank.

Wat kost mediation?

De kosten van de advocaat-mediator bedraagt € 190,– per uur, exclusief BTW en 6 % kantoorkosten. Daarnaast komen voor rekening van partijen de directe en indirecte kosten, zoals griffierecht, kosten van uittreksels.

Meer vragen?

Staat uw vraag over mediation niet in deze lijst van veel gestelde vragen (FAQ)? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen u graag verder.

Kom vrijblijvend langs bij uw echtscheidingsmediator