Laatste nieuws over Familie- en Jeugdrecht

Naast onze ruim 20 jaar ervaring in het Familie- en Jeugdrecht, vinden wij het belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zo kunnen we de beste ondersteuning bieden bij elke kwestie. Lees hieronder het laatste nieuws.


  •  28-11-2019 – Ontbinding religieus huwelijk wordt makkelijker

In verschillende religieuze gemeenschappen komt het voor dat personen tegen hun wil in een religieus huwelijk blijven. Bijvoorbeeld omdat de partner niet wil meewerken aan de ontbinding ervan, ook als het burgerlijk huwelijk al is ontbonden. Personen die niet getrouwd willen blijven, maar er niet in slagen hun (religieuze) huwelijk te ontbinden, kunnen in de toekomst makkelijker scheiden. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming past de huidige wetgeving aan, zodat er sneller een einde kan worden gemaakt aan huwelijkse gevangenschap. Zo valt te lezen op NU.nl.

  • 19-9-2019 – Nieuw wetsvoorstel tot verdeling pensioen bij scheiding

Bij een scheiding wil je wil niet nog jarenlang aan je ex-partner vastzitten. Toch moeten exen nu soms jaren na dato nog elkaar om de tafel over de verdeling van het pensioen dat zij tijdens hun huwelijk hebben opgebouwd.

Volgens de huidige wet Verevening Pensioenrechten bij scheiding krijgt de ex-echtgenoot in beginsel een recht op ouderdomspensioen, afhankelijk van het leven van de andere ex-echtgenoot. Volgens de Pensioenwet wordt het opgebouwde partnerpensioen op de scheidingsdatum  afgesplitst in een bijzonder partnerpensioen waarbij de uitkeringen plaatsvinden bij overlijden van de ex.

Er ligt nu een wetsvoorstel om voor echtscheidingen die plaatsvinden vanaf 1 januari 2021 de pensioenbanden te verbreken door het recht op ouderdomspensioen en partnerpensioen  om te zetten in een zelfstandige aanspraak op ouderdomspensioen, zodat ex-partners na scheiding niet langer door pensioen aan elkaar verbonden blijven.

Lees hier meer >

  • 7-9-2019 – Steeds vaker strijd over testament

Wist moeder wel wat ze deed toen ze haar kinderen onterfde, of het spaargeld aan een goed doel schonk? Steeds vaker wordt aangevochten dat een overledene niet beslissingsbekwaam was toen die het testament liet opstellen of wijzigen. “Er wordt steeds vaker getwijfeld of een testament wel rechtsgeldig is. Was degene die het opstelde niet hartstikke dement?”, zo valt te lezen in dit artikel van RTL Nieuws. Zorg dat je het goed hebt geregeld. Neem voor meer advies contact met ons op.

  • 9-8-2019 – Kinderrechters luiden noodklok

Kinderrechters luiden de noodklok om de wachtlijsten bij jeugdbescherming.  “Kwetsbare kinderen zijn er de dupe van.” Kinderrechters hebben tientallen uitspraken op rechtspraak.nl gezet om het probleem inzichtelijk te maken.

Bron: RTL Nieuws

  •  9-8-2019 – Waar moeten kinderen naartoe na gezinsdrama?

Vaak komt het gelukkig niet voor, maar het is niet uitgesloten dat beide ouders overlijden. Soms overlijden ouders gelijktijdig bijvoorbeeld bij een vliegramp of een auto-ongeval. Wie zorg er dan voor de kinderen? Het is verstandig dat de ouders dit regelen “voor het geval dat”. Lees hier hoe >

Als ouders gezamenlijk gezag hebben en één van hen overlijdt, dan krijgt de andere ouder automatisch het eenhoofdig gezag. en gaan de kinderen in de regel naar die ouder. Maar als allebei de ouders overlijden, wat dan? “Wat je vaak ziet in dit soort situaties, is dat de familie zich in de eerste dagen na bijvoorbeeld het ongeluk, als eerste over de kinderen ontfermt. Voor op de lange termijn, ligt het eraan of er iets geregeld is”, valt te lezen bij het RTL Nieuws.


  • 17-7-2019 – Kinderen van gescheiden ouders zitten met vragen tijdens vakantie

Duidelijke afspraken over de zorg van kinderen (bijvoorbeeld uit Mediation) kan veel problemen voorkomen. In de zomervakantie lopen afspraken toch vaak even wat anders, en zie je dat – waar kinderen normaal bijvoorbeeld een halve week bij één van de ouders zitten – kinderen ineens drie weken bij die ouder zitten. En de andere ouder drie weken moeten missen. Bovendien zitten ze met vragen als: “Wat moet ik doen als mijn ouders slecht over elkaar praten?”

Lees hier meer over kinderen van gescheiden ouders in de vakantieperiode.


  • 16-6-2019 – Wat bepaalt hoelang partners samen blijven?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat leeftijdsverschil tussen partners voor een belangrijk deel bepaalt hoe lang zij bij elkaar blijven. Bij een leeftijdsverschil van meer dan vijf jaar neemt de scheidingskans toe. Bij een groter leeftijdsverschil was 30 procent na twaalf jaar gescheiden. Bij grote leeftijdsverschillen is de relatie wel iets stabieler als de man ouder is. Van de stellen met een leeftijdsverschil van maximaal vijf jaar die in 2003 gingen samenwonen, was in 2015 ongeveer een kwart uit elkaar. In totaal werden 87.000 stellen gevolgd.

Lees hier het hele artikel van RTL Nieuws >


  • 22-2-2019Partneralimentatie wordt verkort

Vanaf 1 januari 2020 is de termijn waarover partneralimentatie moet worden betaald voortaan beperkt tot de helft van de duur van het huwelijk (of geregistreerd partnerschap, met als maximum een termijn van vijf jaar in plaats van twaalf jaar.

Lees hier meer in onze blog > 


  • 30-8-2017 – Kinderen ervaren minder stress bij co-ouderschap

Wanneer ouders gaan scheiden, is dit voor kinderen vaak een zeer verdrietige en stressvolle situatie. Als er na een scheiding echter sprake is van co-ouderschap, lijken kinderen veel minder stress te ervaren. Dit zou zelfs het geval zijn als de verstandhouding tussen de gescheiden ouders niet goed zou zijn.

Lees hier meer over stress bij co-ouderschap na scheiding > 


  • 22-8-2016 – Piek in echtscheidingen na zomervakantie

De zomervakantie laat ieder jaar weer een piek zien in het aantal echtscheidingsaanvragen. Dit heeft de Universiteit van Washington onderzocht. Dit is niet alleen het geval bij de zomervakantie, maar ook na de voorjaarsvakantie én na Valentijnsdag.

Lees hier meer over de wanneer de meeste echtscheidingen worden aangevraagd.